Aansprakelijkheid & verzekeringen
Waarop te letten als deelnemer van de Cultureel Historische Optocht Saasveld, zowel in de voorliggende periode i.v.m. de opbouw, het lenen van spullen, aansprakelijkheid enz.
De organisatie heeft hooguit een verzekering voor zichzelf als organisatie. In de opbouwende periode is er dus door de organisatie geen dekking voor de deelnemers. Toch willen we de deelnemers wel behoeden voor financiële schade in deze periode.
T.a.v. motorvoertuigen
Wettelijk gezien is de bezitter te allen tijde aansprakelijk voor schade door dat motorvoertuig. Tevens is deze wettelijk verplicht om een verzekering te hebben voor het motorrijtuig (WAM).
De organisatie verzoekt deelnemers om tijdig contact met hun verzekeraar op te nemen om volledige dekking v.w.b. ongevallen en schade te waarborgen. De organisatie raadt aan om per mail de situatie voor te leggen aan de eigen verzekeraar en te verzoeken om een schriftelijke reactie.
Vraag naar de gevolgen en dekking bij aanrijdingsschade en ook naar de financiële gevolgen van letselschade aan de deelnemers op en rondom de wagens.
Reactie, verzekeraar en polisnummer dienen vóór 1 augustus 2026 per mail bij de commissie ingeleverd te worden via info@chos2026.nl.
Indien uw huidige verzekeraar bovengenoemde niet dekt, dan dient u elders een polis af te sluiten.
T.a.v. deelnemende dieren
Deelnemende dieren zijn te allen tijde de verantwoordelijkheid van de bezitter van het dier. Eventuele schade door het dier zal dus ook verzekerd moeten zijn onder een eigen polis.
Schade door dieren valt over het algemeen onder een eventuele bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Er dient door de bezitter te worden geverifieerd of men mag deelnemen aan de optocht, en wat de eventuele veiligheidseisen zijn.
Reactie, verzekeraar en polisnummer dienen vóór 1 augustus 2026 per mail bij de commissie ingeleverd te worden via info@chos2026.nl.
T.a.v. getrokken wagens
Getrokken wagens vallen onder de verzekering van het trekkende voertuig. Er dient met de verzekeraar van dit voertuig afgestemd te worden of deelnemen akkoord is, en wat de eventuele veiligheidseisen zijn.
De organisatie heeft een technisch team die de te gebruiken wagens voortijdig zal controleren. De technische commissie zal hieromtrent contact opnemen met de opgegeven contactperso(o)n(en).
Tijdens de controle zal de deelnemer duidelijkheid moeten verschaffen wat de eisen vanuit de eigen verzekeraar zijn, en hoe deze toegepast zijn.
Indien deelnemende voertuigen, getrokken wagens of overig rijdend materiaal niet voldoen aan de eisen van de technische commissie of eigen verzekeraar, bepaalt de technische commissie de aanpassingen die gedaan moeten worden en wanneer eventueel hercontroles plaats moeten vinden.
Indien tijdens de opbouw blijkt dat deze wagens niet aangemeld zijn en er volgt afkeuring, dan kent de commissie geen pardon.
Overigens kan het ook zijn dat de verzekeraar van het trekkende voertuig een controle uit wil laten voeren. Tijdige aanvraag bij de eigen verzekeraar is dus een must.
Opbouw in gebouwen
Gebouwen zijn verzekerd door de eigenaren van de gebouwen, en volgens de omschreven hoedanigheid op hun eigen polis.
Het wil dus niet zeggen dat er dekking is voor brandschade door derden tijdens las-, slijp- en spuitwerkzaamheden en/of het opbouwen van wagens voor en door derden.
De eigenaar van het gebouw dient dit tijdelijke gebruik dus tijdig te melden bij zijn verzekeraar.
Premieaanpassing door de verzekeraar kan, maar extra verplichtingen in de vorm van blusapparatuur, brandbaar afval opruimen en tijdig stoppen met de werkzaamheden is ook mogelijk.
De organisatie kan hier in geen enkele vorm bij ondersteunen en is dus ook niet aansprakelijk voor eventuele schades.
Te gebruiken materialen en werktuigen
De organisatie heeft slechts een adviserende rol v.w.b. gebruik van correcte materialen en goedgekeurde apparatuur.
Lenen van kleding, wagens, motorvoertuigen, dieren, enz.
Vrijwel ieder gezin heeft een aansprakelijkheidsverzekering die tastbare schade aan zaken van derden dekt; maar deze kent een aantal uitsluitingen. Hierbij valt te denken aan:
- Vrijwel nooit dekking of een beperkte dekking voor geleende en/of gehuurde zaken
- Geen dekking door of aan geleende motorvoertuigen
- Geen dekking voor schade door of aan geleende dieren van anderen
- Geen dekking voor bedrijfsmatige activiteiten bij derden (hooguit schade tijdens een vriendendienst)
Ook al is er geen dekking; de lener is wel verantwoordelijk en kan verantwoordelijk gehouden worden voor financiële schade en verplicht worden deze te vergoeden aan de eigenaar van deze zaken. Het is dus verstandig om dit te bespreken met de uitlenende partij.
De organisatie benadrukt hierbij dat iedere deelnemer zelf verantwoordelijk is voor voldoende dekkende verzekering. Indien dit niet goed geregeld is kan (ernstige) letselschade resulteren in impactvolle boetes en aansprakelijkheidsstellingen. De organisatie is op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor schade en/of letsel veroorzaakt door deelnemers.
De beste methode om schade en letsel te voorkomen is het gebruiken van het gezonde verstand.
Dit formulier is slechts een handreiking; er kunnen geen rechten aan ontleent worden.
Dit document is samengesteld in samenwerking met Bolk Assurantiën. Voor verdere vragen kunt u met hen contact opnemen.